Lubach bezoekt 1800 overheidssites, gelukkig is er nog veel meer!

In deze afgelopen uitzending van de Avondshow met Arjen Lubach wordt het enorme aantal overheidswebsites besproken. Onderzoeker Tex heeft gedaan wat menselijk mogelijk was: alle 1800 sites bezoeken en drie maanden geen daglicht gezien. Dat kon nog in tijden van corona. We weten hoe het voelt.

Het doel was om het antwoord te vinden op een simpele vraag. Maar het kan zijn dat je zelfs na het bezoeken van al deze sites geen antwoord hebt. We zien namelijk dat ieder van die sites gemiddeld zo’n 10 “subdomeinen” heeft met informatie en dienstverlening voor specifieke doelgroepen.

De 1800 sites die zijn bezocht door Tex staan in het websiteregister rijksoverheid. Wat daar niet in staat zijn de sites van gemeenten, provincies, waterschappen, regionale samenwerkingsverbanden (bijvoorbeeld het afvalverwerkingsbedrijf enzo) en alle semi-overheidsbedrijven.

Maar hoeveel sites zijn er dan? Dat weten we ook niet precies: dat weet niemand. In onze database staan zo’n 90.000 adressen, waarvan het ruime overgrote merendeel van de overheid is. Wekelijks komen er meer bij.

Waarom weten we dit?

Wij meten al deze sites op veiligheid. Dat doen we niet meer met menselijke onderzoekers, maar met een heel leger aan hamsters in luxe kooitjes. Zij bezoeken regelmatig de sites om te kijken of ze voldoen aan bijvoorbeeld de basis veiligheidsafspraken.

De resultaten daarvan worden dagelijks gepubliceerd op https://basisbeveiliging.nl.

Onderzoeker Tex die de 1800 sites laat zien tijdens de Avondshow met Arjen Lubach. Beeld van de VPRO via YouTube.