Updates April 2024

Website portfolio bijgewerkt

Het website portfolio is een onderbelichte feature van basisbeveiliging. Dit overzicht is bijgewerkt waardoor het beter inzetbaar is voor veiligheidsdoelen. Bijvoorbeeld controle of alle sites de verwachte layout hebben of dat er geen cookiebanner op staat. Voorbeeld: rapport.

Nieuwe domeinen van digitoegankelijk

De kaarten van de overheid zijn in de afgelopen week een stuk meer oranje en rood geworden. We hebben namelijk de domeinen van digitoegankelijk toegevoegd. Zij hebben met de hand uitgezocht welke overheid voor welke domeinen verantwoordelijk is. Dit is een enorme klus.

Niet alle domeinen uit deze lijst zijn meegenomen. Domeinen die direct naar een leverancier wijzen zijn eruit gehaald. Ook als er geen absolute zekerheid is over het eigendom van het domein (aangegeven met de letter “Z”) wordt deze niet meegenomen. Met de hand hebben we enkele fouten hersteld.

Deze import heeft meer dan 3000 adressen opgeleverd. Veel hiervan zullen subdomeinen hebben. We zijn er ook achter gekomen dat we een kleine 400 kleinere overheden nog missen op de site. Deze worden dit jaar toegevoegd.

Upgrades zoekmachine

Vanwege de nieuwe kaartlagen waar veel namen hetzelfde zijn (bijvoorbeeld basisschool de Regenboog), zijn plaatsnamen toegevoegd aan onderwijsinstellingen.

Zoeken is versneld door veel ongebruikelijke zoektermen te verwijderen. Ook worden de resultaten gesorteerd op relevantie waardoor meestal de juiste organisatie staat voorgeselecteerd.

Daarnaast zijn er een paar foutjes opgelost in de zoekbalk op de kaart, zodat deze minder vaak vastloopt.

Achter de schermen

Helpdesk

De grote en onophoudende stroom aan e-mail vraagt een andere manier van werken. Daarom hebben we nu een helpdesksysteem. Dit maakt multiplayer behandeling van tickets mogelijk. Ook kunnen we wat standaardantwoorden gebruiken. Hiervoor gebruiken we zammad.

Uw tickets worden onder andere beantwoord door de vriendelijke meneer achter het bureautje in de overslagcontainer zoals op de foto.

Deze vriendelijke en welbespraakte meneer is een van de mensen die uw tickets zal behandelen

Compressie in de database

Onze database is uit de klauwen aan het groeien, maar dat is geen echt probleem omdat er genoeg mogelijkheden zijn om te optimaliseren.

Een van de mooie optimalisaties is het gecomprimeerd opslaan van tussentijdse resultaten. Dit scheelt 130 gigabyte aan schijfruimte zonder dat er iets verloren gaat. Hiervoor hebben we een speciaal veldtype geschreven in Django dat JSON data gezipt opslaat op alle databases die worden ondersteund door het webframework. Dit was eigenlijk niet eens heel moeilijk.

Tussentijdse rapportages van domeinen worden nu gecomprimeerd opgeslagen. Dit scheelt 130 gigabyte in de database. Dit at de hele harde schijf op. Nadeel is dat dit iets langzamer is waardoor er binnenkort op een andere manier moet worden gerapporteerd. Code staat hier met een testcase.