Updates November 2023

Nieuwe meting over ongevraagde tracking cookies

De nieuwe meting over ongevraagde tracking cookies staat nu online. In het artikel hierover is te lezen dat we honderden van dergelijke cookies hebben gevonden bij de overheid, zorg, politieke partijen en cybersecuritybedrijven.

Certificaten expert overzicht

De rapportage bevat nu ook een handig tabblad met daarop alle certificaten. Hierdoor is het makkelijk terug te vinden waar problemen zitten.

Cookie expert overzicht

Bij de rapportage is ook het tabblad “cookies” toegevoegd. Hierop zijn allerlei cookies terug te vinden. Let op dat hier zeker niet alle cookies staan, omdat we nog niet alles aan een product hebben gekoppeld. Hier kan je wel alle ongevraagde tracking cookies vinden zoals omschreven in het artikel hierover.

Beter deelbare pagina’s op de site (deel 1)

We zijn de website beter deelbaar aan het maken. Onder andere door directe links naar rapporten en kaarten. Hier wordt e.e.a. gesloopt/aangepast zodat de complexiteit van de site wordt verlaagd.

In deel 2 verwachten we de komende weken ook directe links naar bovenstaande expert views of filters op domeinen en bevindingen.

Fix voor onterechte versienummer beoordelingen

Bij het meten van versienummers kijken we naar het IP adres van een server. Deze kan wisselen over tijd en vaak is er sprake van meerdere adressen waarvan er eentje wordt teruggegeven (waardoor dit adres lijkt te wisselen).

Door een vergissing keken we bij de beoordeling ook naar historische data bij het uitdelen van een beoordeling, hierdoor kregen sommige domeinen onterecht een melding van een versienummer mee omdat ze vroeger een ander IP adres hadden.

Ook is de monitoring op ip-adressen ook aangepast: als het bij ons bekende actuele IP adres valt onder de adressen die we terug krijgen van de DNS server verandert er niets. Partijen als Cloudflare zorgen ervoor dat deze strategie niet werkt, dus daar blijven we wat teveel ip-adressen opslaan. Toch scheelt dit een groot aantal adressen en overbodige data.

Tuning en optimalisaties

Met nieuwe lagen zoals politieke partijen lopen we tegen nieuwe bottlenecks aan. We vonden o.a. dat een simpele vraag aan de database als “hoeveel meetpunten hebben we” snel 20 seconden duurde. Dit soort uitdagingen horen erbij en hebben naast het maken van de nieuwe cookie meting het meeste tijd ingenomen. Er is onder andere getuned in:

  • 90% minder data in het takengeheugen bij het maken van rapporten
  • Niet berekenen hoeveel regels er zijn bij sommige tabellen: dat is toch waardeloos bij deze aantallen: de beheerinterface is hierdoor weer snel
  • verwijderen en optimaliseren van duplicaat-resultaten
  • minder checks voor het inplannen van scans, waardoor dit veel sneller is geworden

Diverse tuning en optimilisaties in de backend om zo meer te kunnen meten. Binnenkort migreren we naar een nieuwe server met meer capaciteit.